Cărți pitice, cărți URIAȘE

Concurs cuprins în Calendarul activităților educative municipale – Ianuarie – iunie 2022

Promotoare a gândirii creatoare, a evadării din cotidian în imaginar, lectura are rolul de a iniția și transforma cititorul în actor și regizor deopotrivă. Cititorul construiește cadrele desfășurării acțiunii, contureză personajele și proiectează întâmplări care îi îmbogățesc experiențele de viață.

Lectura pentru copii este o sursă nelimitată de cunoștințe și experiențe ce îi pregătește pentru experiențele reale din viață. Tocmai de aceea, propunem o modalitate inedită de a încuraja elevii din clasele primare să se orienteze spre lectură, concretizată prin conceperea la nivelul echipelor a unor cărți uriașe și/sau pitice care să ilustreze cărțile citite. Această abordare are menirea de a pune din nou în practică lumea ideilor în care copiii au pășit prin intermediul cărților și de a ilustra universul cunoașterii lor.

Cuvânt – idee – imagine – poveste – proiecție este drumul pe care concursul Cărți pitice. Cărți uriașe îl propune copiilor prin intermediul dascălilor de la clasă în ideea de a le însămânța și cultiva dragostea pentru lectură. Această abordare, mare – mic, prezintă întocmai universul copilăriei în care posibilul capătă substanță, precum și o evadare din tiparele standard ale cărților. Prin intermediul acestei abordări, elevii claselor primare devin ei înșiși creatori de cărți ce pot fi promovate și care pot fi utilizate ca resurse pentru alți copii.

Ilustrația și cuvântul se împletesc întotdeauna în lumea poveștilor, tocmai de aceea concursul Cărți pitice. Cărți uriașe urmărește să evidențieze legătura strânsă dintre ele și să le dezvolte elevilor gustul estetic și literar.

Lista cărților propuse pentru lectură, cărți pe baza cărora se vor realiza cărțile pitice și/ sau uriașe și recenziile:

  1. Gellu Naum, Cartea cu Apolodor
  2. Marin Sorescu, Unde fugim de acasă
  3. Johanna Spyri, Heidi, fetița munților
  4. Lyman Frank Baum, Vrăjitorul din Oz
  5. Selma Lagerlof, Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia

Secțiuni:

  1. Realizarea de cărți (pentru elevii claselor pregătitoare- a IV-a)
  1. Cărți pitice (orice format mai mic de A4)
  2. Cărți uriașe (orice format mai mare decât A4)
  1. Recenzie de carte (doar pentru elevii claselor a IV-a)

Cum procedăm?

                Materialele se vor transmite prin intermediul aplicației Google Classroom, la adresa menționată de către coordonatorul proiectului.

Leave a Reply

Acest website foloseste cookies pentru a va oferi o experienta de navigare cat mai placuta!